Грипна епидемия и ваканция се очаква да бъде обявена в следващите дни

В София броят на болните расте стремително. Грипна епидемия и ваканция се очаква да бъде обявена в следващите дни. Проверка на NOVA показа, че градините са празни, в опит на родителите да опазят децата си здрави. а училищата са пълни с болни, заради приключването на срока.

Още три области у нас обявяват грипна епидемия

В това столично училище учат малко над 1 600 ученици. Броят на отсъстващите днес е бил 140 деца или 8% от всички - като цифрата расте с всеки изминал ден. Заради края на първия срок и оформянето на оценките много деца идвали дори и болни на училище.  Така здрави и болни прекарват заедно часовете в малката класна стая. 

В градините и яслите броят на отсъстващите е далеч по-голям. От 180 деца, които ежедневно посещават тази детска градина, днес дошли малко повече от половината.

Вариантът учениците да бъдат пуснати превантивно във ваканция, за да не расте броят на болните, не е възможен, категорични са от просветното министерство.

„Принципът на превенция е полезен, но все пак трябва да има някаква прагова стойност. Ние не можем при два пъти по-ниска прагова стойност да лишим всички деца от възможността да ходят на училище”, каза просветният министър Красимир Вълчев.

Ежедневно здравните власти събират информация какъв е броят на отсъстващите ученици. За да бъдат преустановени занятията той трябва да надвишава 30%.

Няма да има удължаване на първия срок, а пропуснатите часове няма да се отучват, заявиха от образователното ведомство. Всеки учител ще трябва да преструктурира материала, за да навакса изоставането от програмата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.