САЩ призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на страната и положи клетва, съобщава БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела, за да се сложи край на узурпацията", заяви Гуайдо на митинг на опозицията в столицата.

В Каракас хиляди хора излязоха на протест с искане за отстраняване на правителството на президента социалист Николас Мадуро.

Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Той заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори.

Венецуелски опозиционен лидер беше задържан от агенти на разузнаването

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че официално признава Гуайдо. И посочи, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Американската администрация се готви да направи този ход от момента, когато Мадуро положи клетва за оспорвания си втори президентски мандат преди две седмици.

Организацията на американските страни, в която членуват 35 държави от двете Америки, също посочи Гуайдо за законен лидер. 

Веднага след изявлението на Тръмп, Мадуро обяви, че страната му прекъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме гордост, по дяволите!“, заяви Мадуро пред свои привърженици в Каракас и даде на американските дипломати срок от 72 часа да напуснат страната

Отговорно заявявам, че нашата суверенна държава ще поддържа дипломатически отношения с всички държави в света. Твърдо сме решени да възстановим конституционния ред“, написа Гуайдо в Twitter.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.