Това реши Министерският съвет

Университетите вече ще получават по-голямата част от държавната си субсидия в зависимост от оценката си в рейтинговата система, а не по норматив за издръжка. През 2019 г. 55% от парите на университети ще се отпускат в зависимост от оценката им. През следващата година този дял ще стигне 60 на сто. Това предвиждат промени в постановление, приети в сряда от Министерския съвет, съобщава

Кой е най-добрият университет в България?

Бройките за прием на студенти в различните специалности също ще се определят в зависимост от качеството на обучението в рейтинга на университетите и нуждите на пазара на труда. Повече студенти ще се приемат в специалностите, чиито възпитаници се реализират успешно. За всички останали специалности правителството ще може да намалява приема на студенти държавна поръчка. Изключение се прави само за “Социология, антропология и науки за културата” и “Социални дейности”.

От 200 на 240 лв. пък се вдига стипендията на българите от чужбина, които учат в наши университети.

Правителството одобри и разкриването на два нови института в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Това ще са научно изследователски звена, които ще могат да кандидатстват за финансиране на проекти от еврофондовете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.