Фермери месеци наред не допускат БАБХ да умъртви животните им

Пред няколко месеца бяха умъртвени всички над 3300 овце и кози в района на Болярово. Остана обаче едно стадо, чиито стопани „обявиха война” на Агенцията по храните, съмнявайки се в действията им.

Юридически овцефермата в Болярово вече не съществува.

„На документ от 10.01.2019 г., пише, че обектът е неактивен. Излиза, че животните вътре са живи, просто регистрацията на обекта е заличена”, обяснява Ана Петрова, животновъд от град Болярово. Стадото обаче се умножава.

СЛЕД СЪМНЕНИЯТА ЗА ЧУМА: Заличиха юридически ферма в Болярово

„121 животни, плюс имам сега новородени осемдесет агънца”, обяснява Петрова.

Според БАБХ в стадото има две болни от чума животни. Според стопаните обаче трябва да се пренапишат учебниците по ветеринарна медицина.

А чумата по добитъка е скоропостижна, обяснили им ветеринари преди шест месеца, когато евтаназирали 3300 глави добитък в района.

„От 7 до 14 дни, мисля, че беше, трябва да имам вече смъртни случаи. Аз нямам”, обяснява Ана Петрова.

И така до днес. Шести месец животните на Ана и Тодор са живи, а стопаните твърдят, че са и здрави.

ЗАРАДИ МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ: Фермери от Болярово съдят БАБХ след чумата по животните

От полето спорът се пренесе и в съда. Фермерите съдят БАБХ. Искат отмяна на две заповеди: тази за умъртвяване на животните и тази за юридическото заличаване на фермата.

„Аз искам да запитам господата управляващи и г-н Цацаров, най-вече, как ще ми обясни случая, че в 103 ферми има 256 проби с антитела, както нашата ферма. Защо техните стопанства не са под запор, а нашето е под запор?”, пита Тодор Димитров, животновъд от гр. Болярово.

Агенцията също съди фермерите. За това, че не допускат ветеринарите.

Семейството са животновъди от 5 години. Единственият доход за тях и децата им е заплатата на Тодор като шофьор на линейка.

Въпреки съдебните дела и въпреки 80-те  „живи доказателства“ на стопаните, евтаназия на животните предстои, съобщиха за NOVA от БАБХ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.