Новата покривка в някои части на областта е около метър

Опасно време в Южна България. До 1 метър сняг блокира Родопите. Движението по проходите в Смолянско беше затруднено. В борбата със снежното бедствие се включиха и военни.

На места се активираха свлачища. Край Мадан микробус на куриерска фирма, върнат за скрап, падна в реката заради свлекла се земна маса. Скъсани далекопроводи пък оставиха десетки села в Смолянско без ток в продължение на часове.

Започва извънредна инспекция на язовирните стени, защото два водоема в региона - „Златоград“ и „Пловдивци“, преливат. От областната управа уверяват, че опасност за населението към момента няма.

Буксуващи автомобили, закъснали в снега, километрични опашки и пътища като пързалки - така от рано в четвъртък сутринта изглеждаше обстановката на пътя Смолян – Пампорово.

От пътноподдържащата фирма заявиха, че от снощи над 20 техни машини работят на терен и че пътят е в добро състояние. В късния следобед полицията затвори изцяло за движение прохода „Превала”, докато не бъде напълно почистен.

Синоптиците предупреждават, че и в петък ще има обилни валежи от сняг и дъжд. От МВР призоваха пътуващите да бъдат внимателни и да спазват ограниченията и разпоредбите на органите на реда.

Репортери: Благой Бекриев; Николай Василковски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.