Българският еврокомисар участва в конференция в Берлин

"Не е време за теории, а за конкретни резултати в борбата с дезинформацията онлайн". Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел на конференцията на високо равнище "Демокрация в цифровото общество - доверие, доказателства и обществен дискурс в променяща се медийна среда", която се провежда в Берлин по инициатива на Федерацията на европейските академии на науките, съобщава БТА.

"В периоди на съмнение, повече от всякога има смисъл да си спомняме кои сме и да бъдем горди с европейската си идентичност. Европейците идваме от различни страни, с различни традиции, с уникално богатство от общи ценности, и всичко това е нашата европейска ДНК. Имаме обаче един общ принцип - нашите отворени, демократични общества се основават на публични дебати, подкрепени от надеждна информация, която е изключително условие гражданите да изразяват волята си чрез свободни и справедливи политически процеси. И днес, около 120 дни преди европейските избори, ние трябва да действаме, за да гарантираме свободни и честни избори", каза още еврокомисарят.

Мария Габриел: Създаваме нова платформа „Изкуствен интелект по заявка“

На конференцията представители на научните среди, медийни експерти, политически фигури разискваха най-належащите въпроси за въздействието на цифровата трансформация и новите явления в областта на разпространението на информация върху демокрацията в Европа и извън нея. Представяйки конкретните действия, които ЕК предприема за гарантирането на демократичното протичане на изборните процеси и за борба с разпространението на дезинформация онлайн, българският еврокомисар отбеляза също, че в днешния цифров свят, рискът от намеса и манипулация никога не е бил по-висок.

"Дезинформацията може да изкриви общественото мнение, да подбуди недоверие в институциите и в крайна сметка да подкопае нашата демокрация. Ето защо е от първостепенно значение да действаме заедно срещу това явление, като не прекрачваме линията за ненарушаване на свободата на изразяване и свободата на медиите", заяви Габриел.

Тя сподели за постигнатия напредък през последната една година, откроявайки най-важните моменти: приетия през април 2018 г. списък с мерки срещу дезинформацията онлайн, първия по рода си Кодекс за добри практики от септември 2018 г. и План за действие срещу дезинформацията, приет през миналия декември.

"Решена съм да следя отблизо резултатите от прилагането на Кодекса за добри практики от страна на онлайн платформите с ежемесечния мониторинг, който въведохме. Освен това, тъй като проверителите на факти добавят стойност в днешната информационна екосистема и са в основата на нашите усилия, предвиждаме независима европейска мрежа на проверителите на факти. Тясното сътрудничество между тях, онлайн платформите и рекламната индустрия не само ще предостави на гражданите по-лесен достъп до достоверна информация, но и ще допринесе за идентифицирането на тези, които възпрепятстват провеждането на надежден и прозрачен публичен дебат чрез дезинформация", коментира комисарят.

Мария Габриел: 54% от кандидатствалите общини ще получат ваучери за безплатен интернет

Тя изтъкна и необходимостта от разширяване на знанията за механизмите, по които се създава и разпространява дезинформация.

"Непрекъснатото развитие на цифрови умения и компетентности, медийният плурализъм и свобода, уменията на гражданите да слушат и четат критично са изключително важни за запазването на демокрацията", обобщи българският еврокомисар.

Въпросът за дезинформацията онлайн ще бъде обект на общоевропейска конференция в Брюксел по инициатива на Мария Габриел на 29 януари, а през април ще се проведе първата Европейска седмица за медийна грамотност. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.