Контролът над тях се затяга

Държавата въвежда рестрикции за употребата на таблети и смартфони в колата. Новият Закон за движение по пътищата предвижда младите шофьори да карат само коли с малък двигател. Има и нови, по-високи глоби. 

В проектозакона има над 100 нови члена. Ако досега, например, беше забранено говоренето по мобилен телефон без хендсфрии, то заради все по-широкото използване и на други мобилни устройства и те вече ще са категорично забранени.

Най-съществена е промяната при младите шофьори. Те ще държат изпит и на полигон, няма да имат право на мощни автомобили. Първите шест месеца задължително ще трябва да са с придружител, който пък ще трябва да отговаря на определени критерии.

Проектозакон: Въвеждат строги изисквания за младите шофьори

Надежда знае как се шофира, но все още само на теория. Започнала курсовете преди дни. Надява се скоро да влезе в графата на младите шофьори. Ако новият проектозакон бъде приет, няма да може да управлява кола по-мощна от 68 конски сили, а зад волана в първите 6 месеца ще сяда с придружител.

"Придружителят трябва да има 5 години книжка и през тези 5 години никога да не му е отнемано свидетелството за управление на автомобил", обясни Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия на НС. Както и да не е хващан, че употребява наркотици или алкохол.

"Тези придружители ги учат на дяволии. Това ще бъде ефектът от придружителя", заяви Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилите в България.

Младият шофьор няма да има право да вози пътници, освен придружителя между 22ч. вечерта и 06ч. сутринта. В проектозакона не се предвижда промяна в глобите за превишена скорост, но ще се санкционира на базата и на средна такава. Тя се изчислява посредством камери, които засичат скоростта в началото и в края на дадена отсечка.

"Ако сте се движили над ограничението на средна скорост, ще бъдете глобени по общите правила", каза Ананиев.

Ще има по-висока глоби за преминаване на червен светофар, като от 100 лв. става 150 лв. Толкова ще е и санкцията за неспазване на пътните знаци, маркировката, правилата за предимство.

Повече ще плащат и хората, седнали зад волана без книжка. Глобата беше досега 130 лв., като се придвижа да стане 600 лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.