Покачиха се нивата на реки и язовири на различни места в страната

Утежнена е зимната обстановка на много места в страната. Бедствено положение беше обявено в Община Смолян. От МВР уточниха, че са готови с план за действие, ако ситуацията се усложни още. 

Проходите "Пампорово" и "Превала" са затворени. Десетки населени места бяха без ток заради скъсани далекопроводи. 

Блокиран е и пътят към зимния курорт. Преминаването на леки автомобили с вериги е възможно през прохода "Рожен".

Всички населени места в общините Доспат и Борино, няколко - в Девин и още много други села са без ток. Причината за спирането на електрозахранването на някои места са скъсани проводници, обясни областният управител Недялко Славов. Той увери, че бедстващи хора няма. 

В ниските райони на областта проливният дъжд активира свлачища. В Община Баня се наложи евакуация на две възрастни жени.

Десетки населени места в 4 общини са без ток

МОНТАНА

На Околовръстния път на Монтана се образува 10-километрова колона от тежкотоварни автомобили. Шофьорите прекараха там повече от 12 часа. По информация на NOVA от отговорните органи те са спрени заради почистване на "Витиня" и АМ "Хемус". Преди обяд започна поетапното пропускане на превозните средства към София.

Отбити камиони има и около Враца и Ботевград. Свлачище пък изолира махала от Мадан.

БАНСКО И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

На югозапад, около Банско и Гоце Делчев, снегът затрудни движението, изпочупи клони и събори цели дървета.

В дефилето към Гоце Делчев, заради тежестта на снега, жици с високо напрежение увиснаха над пътя. Те се оплетоха в един от минаващите автомобили и багажникът от тавана му се озова в реката.

Заради обилния снеговалеж се активизираха и свлачища. С багери и тежки машини до обяд пътят за Гоце Делчев беше почистен от калта и камъните.Без ток за часове наред пък остана високопланинското село Рибново. 

Лошото време стана причина да не работят и лифтовете на Пампорово и Банско.

Обилният снеговалеж провали и денят за скиорите в Банско, които не успяха да се качат на пистите. Паднали дървета блокираха кабинковия лифт, а пътят за Бъндеришка поляна остана затворен.

„Имаме тежко положение, тъй като след тези два дни мокър сняг, има много паднали дървета по линията на кабината, и те трябва да бъдат отстранени”, каза Иван Обрейков, маркетинг-директор на Ски-зона „Банско”.

Значителни количества дъжд и сняг паднаха в Северна България през изминалите часове, а на

североизток се образуваха поледици. Заради валежите нивата на реките и язовирите се покачиха. Екипи на пожарна безопасност и защита на населението следят критичните участъци 24 часа в денонощието. 

Репортери: Николай Василковски; Биляна Борисова; Антон Чавдаров

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.