200 души са заплашени да останат без електричество

Жители на блок в Русе получиха над 30 хил. лв. сметка за ток. Оказа се, че блокът няма издаден Акт 16 и затова личните електромери на живеещите в блока не фигурират в „Енерго про”. Хората сами си отчитат разхода на електроенергия, събират дължимите суми и ги внасят в енергоразпределителното дружество. „Винаги сумата, която сме внасяли, е била по-малка от това, което отчита Енергото”, казва жител на блока.

Стотици русенци могат да останат без ток посред зима

„Ние реално не виждаме сметката на Енергото, защото всички плащания, които правим, ги внасяме по сметки на „Енерго про”. Проблемът е, че, всеки месец, каквото съберем, го внасяме по сметката на „Енерго про”, но къде отиват парите и кои фактури се погасяват не мога да кажа. Всички фактури, които имам, са частично платени. Ние реално не знаем какво точно трябва да платим”, каза домоуправителят на сградата.

1136 ЛЕВА ЗА ТОК: Шокираща сметка за жилище от 40 кв.м. (ВИДЕО)

В момента се очаква решение на „Енерго про” и на Община Русе за проект, според който, ако бъде доставен кабел от блока до съответния трафопост, проблемът с високите сметки може да бъде решен.

В становище на „Енерго про”, изпратено до NOVA, се казва, че натрупаната сметка за 2018 година вече е над 41 хил. лв.

Живеещите в блока са купили апартаменти, които са били ипотекирани, платили са ги веднъж на фирмата и втори път – на банката. Трудно успяват да узаконят партидите. Блокът е бивше общежитие на Академия за политически науки повече от 10 години.

Репортер: Наталия Йорданова 
 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.