Проверката продължи над 2 часа

Прокуратурата се самосезира почти мигновено, след като Елена Йончева разпространи таен запис. А няколко часа по-късно прокурори влязоха в Министерството на културата.

Докато течеше проверката в министерството, все още нямаше постъпил сигнал в прокуратурата от Елена Йончева по разследването, което тя представи в централата на БСП. Шефът на специализираната прокуратура Димитър Франтишек лично водеше екипа, ангажиран с проверката. Разследващите останаха два часа в сградата на министерството.

Прокуратурата започва проверка на Министерството на културата

Прокуратурата ще назначи експертиза на изнесените днес тайни записи, която да установи автентичността и на съдържанието, и на авторството.

„Данните, които бяха представени от госпожа Йончева, сочат евентуално, според нас, за престъпление по служба, или безстопанственост, или окачествени от народния представител тогавашен зам.-министър, настоящ министър на културата”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

Малко по-късно екип от специализираната прокуратура влезе в Министерството на културата. Два часа в присъствието на министър Банов прокурорите са преглеждали документи. 

„Те са в огромен обем, от рода на 66 класьора, които ние прегледахме  и преценихме какво точно ни касае, защото изнесената информация в медиите, говори за втори и за трети етап от този проект. Разбирате сами, че ни е необходим първия етап, който е много голям”, заяви Димитър Франтишек- ръководител на спецпрокуратурата.

Банов: Рекетират ме със записи от 4 години

Министърът на културата не е давал обяснения.

„Министърът присъстваше, обяснения в писмен вид засега още не са му снети, ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно ще го питам”, заяви още Франтишек.

По случая ще бъдат разпитани още и Вежди Рашидов, и Елена Йончева. Проверка на проекта е разпоредил и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Всички разходи за документация, проверка на място, за да видим дали в него има нередности. Нищо друго не мога да коментирам, аз не мога да работя така лековато с твърдения, ние работим с документи и проверки  от отговорните институции”, заяви Томислав Дончев.

Екипът на NOVA потърси за коментар фирмата-изпълнител, но в офисите, които се намират във Варна, нямаше никой. Не отговаряха и на телефона, който са посочили за контакти.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.