Задържаната е взела подкуп от 200 лева

Нов арест на лекар от ТЕЛК заради подкуп. Този път е задържана лекарка от болницата в Търговище. По информация на МВР тя е взела подкуп от 200 лева, за да издаде документ за трайно намалена неработоспособност на пациент. 

Скоро след задържането й лекарката е освободена с мярка за отклонение "подписка".

АКЦИЯ: Задържаха шефа на ТЕЛК-Ловеч (ВИДЕО)

ЗЛОУПОТРЕБИ В ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика?

Междувременно, Окръжната прокуратура в Ловеч остави в ареста шефа на ТЕЛК  - Ловеч д-р Донка Минкова. Гледането на мярката обаче се забави, тъй като защитата на обвиняемата е поискала отлагане, запознаване с материалите и е поискала съдебно-медицинска експертиза, тъй като председателката на ТЕЛК-Ловеч има 95% инвалидност заради множество заболявания, сред които цироза на черния дроб, гръбначни изкривявания. Искането за експертиза беше отхвърлено.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна. „Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, коментира Панайотова.

„Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, каза адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. И допълни, че лекарите трябва да осъзнаят, че слагайки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.