Честит празник на легендата на българския театър!

Стоянка Мутафова празнува рожден ден и своите 70 години на сцената със спектакъл- юбилей в Зала 1 в НДК. Под прожекторите заедно с нея са много от приятелите и колегите й - Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Мариус Куркински, Виктор Калев, Любо Нейков, Дичо и Теди Кацарова, Ненчо Илчев, Албена Павлова, “Тоника Домини” и Искра Радева. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Стоянка Мутафова – 70 години на сцена (ВИДЕО)

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова продължава да е на сцена и до днес.

"Кралицата на българската комедия", както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли.

Първата й е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Завършва класическа филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния театър.

Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи от 1956 г. Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката “на мига” щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра, така и на екрана.

Стоянка Мутафова участва в много от емблематичните български филми като: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други. Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. Днес, на 96 години, актрисата продължава да играе активно, да изнася представления из страната и на сцената на Сатиричния театър в София. През 2012 г., когато празнува 90-годишния си юбилей, тя сподели: "За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко".

В края на 2017 г. единствената й дъщеря Мария Грубешлиева – Муки, издаде своята втора книга за Стоянка Мутафова със заглавие "Добър вечер, Столетие мое". Едно от посланията в книгата е: “Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане да можеш с усмивка да му кажеш "Добър вечер" и да си щастлив от дългия път, който си извървял", споделя авторката на книгата.

Екипът на NOVA  честити празника на легендарната ни актриса!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.