Това стана ясно след разговори между здравния министър, хора с увреждания и НПО

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК. Това стана ясно след разговори в здравното министерство между неправителствени организации, министъра и хора с увреждания. Държавата няма конкретни данни, при колко от ТЕЛК решенията има злоупотреби, но жалбите, че процентите инвалидност на хора са незаконно намалени, има.

Днес трябваше новата наредба от миналото лято за правилата кой колко е инвалид да покаже първите резултати - дали няма ощетени хора, дали няма злоупотреби. Досега около 38 хиляди души са минали на ТЕЛК и НЕЛК комисии за последните месеци - имало и жалби, отчитат от министерството. И обясняват, че на част от хората процентът инвалидност е намален заради преценка на лекарите, но друга част просто били по-здрави.

Протест пред здравното министерство срещу наредбата за ТЕЛК

Павлина Григорова е пациент с ТЕЛК. По думите й като имаш една, тя води до друга и това я прави по-сложна. Според сегашната наредба обаче това не е така.

„Не можеш да пишеш само диабет при положение, че този човек е ослепял,  с атрофирали мускули от диабета -  не може само диабет”, казва Павлина.

Другото, според здравното министерство, не довело до много разминавания. Анализът показал, че колкото недоволни имало с предишните правила за определяне на инвалидност, толкова недоволни имало и сега.

„В около 10% се явяват такива жалби”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

А фалшивите ТЕЛК-ове били друга тема и сегашният анализ не ги отчитал.

„Числата, които са важни, отсъстваха”, каза омбудсманът Мая Манолова.

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско

Майките на деца с увреждания, макар разделени на лагери, искат едно - въобще ТЕЛК комисиите като система да не съществуват. А при сегашната наредба получили много сигнали от пациенти.

„Процентите им са рязко орязани, много от тях са лишени от помощ”, обясни Мая Стоицева,  "Системата ни убива всички".

Неспрадлива е оценката и на увреждането на Николай. След катастрофа през 1988 г. е с 50 процента инвалидност и  5 см по-къс десен крак. Според новото си ТЕЛК решение – 30% неработоспособен, т.е. вече не е инвалид.

„Кракът ми го разделят на 4-5-6 съставни части и всяко е с по 20-30 процента. Искам някой да излезе, включително и министърът, и да ми каже кое ме прави годен, след като досега съм бил негоден” , казва Николай Палавеев.

Николай разчита на съпругата си да издържа семейството, със сегашния ТЕЛК не може да получава инвалидна пенсия. Но не се отказва да си търси работа.

Следващия вторник разговорите за ТЕЛК продължават, в същия формат. Тогава се очаква яснота – ще се променя ли пак наредбата и как и дали ще се променя системата с ТЕЛК решенията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.