Има много пострадали

Една жертва и 14 ранени. Такава е равносметката от тежката верижна катастрофа на магистрала „Струма”. 30 автомобила буквално се нанизаха един в друг заради внезапно падналата гъста мъгла. Сред тях има 3 тира, 2 автобуса, един по-лекотоварен бус и един микробус.На мястото на инцидента са изпратени 12 линейки.

СНИМКИ ОТ ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА ВИЖТЕ ТУК

Националната следствена служба започва разследване. Ще бъдат образувани две досъдебни производства. Едното е за причиняване на множество средни и тежки телесни повреди. Второто е срещу шофьор на тир, който прегази мъж на пътя.

Около 08:00 часа сутринта мъглата буквално задушава АМ „Струма”. За секунди видимостта става по-малко от 5 метра и няколко коли влизат с висока скорост в непрогледната бяла стена.

При опита на първите шофьори да намалят и да спрат, следват удар след удар. Част от шофьорите излизат от автомобилите и започват да сигнализират на идващите в мъглата коли. Един от тях излиза на пътя с фенерче в ръка. В следващия миг е пометен от тир. Спасил живота на хората пред него, той умира на място.

„Човекът спираше движението с моето момче, обаче моето момче скочи зад мантинелата и избяга, а той не можа да скочи”, разказва свидетел.

Загиналият мъж е на 55 години от село Ново Делчево. Не е имал шансове да оцелее, защото камионът го е ударил челно, с висока скорост.

След серията тежки удари десетки хора останаха блокирани в колите. Спасителни екипи повече от час рязаха ламарини, за да вадят оцелелите. Видимостта остана силно ограничена часове след катастрофата.

Инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, на зазоряване, когато видимостта е още по-малка.

„При влошени атмосферни условия да се кара изключително съобразително, с повишено внимание, с намалена скорост, защото виждате, че много рязко от ясно време влизате в мъгла и обратното и това неминуемо води до затруднение на самите сетива на водачите”, заяви Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР – Благоевград.

Официално причините за инцидента ще станат ясни след няколко експертизи на пътя.

Деветима от пострадалите са в болницата в Сандански. Двама са в реанимация, в тежко състояние. Останалите са в интензивното и раните им са обработени.

Трима от пострадалите са в болница в Благоевград, състоянието им е стабилно. Има и една жена в болницата в Петрич.

Репортер: Антон Чавдаров, Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.