Най-вероятната причина за тежкия инцидент е гъста мъгла

Тежка верижна катастрофа с 30 коли на магистрала „Струма”. Един човек загуби живота си в опит да предпази други шофьори. 13 души са ранени. Наложи се екипи на пожарната да вадят пострадалите от смачканите коли. В отсечката между село Дамяница и Сандански магистралата остана затворена през целия ден.

Рано тази сутрин 30 автомобила буквално се нанизаха един в друг заради внезапно падналата гъста мъгла. Сред тях има 3 тира, 2 автобуса, един по-лекотоварен бус и един микробус.На мястото на инцидента са изпратени 12 линейки.

СНИМКИ ОТ ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА ВИЖТЕ ТУК

Националната следствена служба започва разследване. Ще бъдат образувани две досъдебни производства. Едното е за причиняване на множество средни и тежки телесни повреди. Второто е срещу шофьор на тир, който прегази мъж на пътя.

Деветима от пострадалите са в болницата в Сандански. Двама са в реанимация, в тежко състояние. Останалите са в интензивното и раните им са обработени. Трима от пострадалите са в болница в Благоевград, състоянието им е стабилно. Има и една жена в болницата в Петрич.

Тежка верижна катастрофа на АМ „Струма”, един човек е загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Около 08:00 часа сутринта мъглата буквално задушава АМ „Струма”. За секунди видимостта става по-малко от 5 метра и няколко коли влизат с висока скорост в непрогледната бяла стена. Най-отпред рязко спират два камиона. В тях със страшна сила се удрят няколко коли. За миг общо 30 автомобила стават част от мелето. Шофьорите казват, че освен мъглата, пътят е бил и хлъзгав.

Част от шофьорите излизат от автомобилите и започват да сигнализират на идващите в мъглата коли. Един от тях застава на пътя с фенерче в ръка. В следващия миг е пометен от тир. Спасил живота на хората пред него, той умира на място.

„Човекът спираше движението с моето момче, обаче моето момче скочи зад мантинелата и избяга, а той не можа да скочи”, разказва свидетел.

Загиналият мъж е на 55 години от село Ново Делчево. Ударен е от камион, движещ се с 90 км/ч.

„Ако беше останал в автомобила си и просто беше чакал да дойде Пътна помощ да му помогне или полицейски сили, щеше да бъде жив”, коментира Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура.

След серията тежки удари десетки хора останаха блокирани в колите. Спасителни екипи повече от час рязаха ламарини, за да вадят оцелелите. Видимостта остана силно ограничена часове след катастрофата.

„При влошени атмосферни условия да се кара изключително съобразително, с повишено внимание, с намалена скорост, защото виждате, че много рязко от ясно време влизате в мъгла и обратното и това неминуемо води до затруднение на самите сетива на водачите”, заяви Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР – Благоевград.

Интелигентните системи, изградени на фаталната отсечка от магистралата, не са предупредили за непрогледната мъгла. Прокуратурата ще установява има ли някой вина за липсата на информация за влошените условия на пътя.

Информация: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.