Настоящият прогнозиран растеж е най-слабият от поне десетилетие

Британската икономика не е готова да излезе без сделка от ЕС следващия месец, заяви Марк Карни, губернаторът на Банката на Англия, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

„Въпреки, че много компании засилват плановете за действия при непредвидени ситуации, икономиката като цяло не е подготвена за излизане без сделка”, каза Карни, след като централната банка намали очаквания икономически растеж.

С инцидент започна визитата на Тереза Мей в Брюксел

Централната банкова институция на Обединеното кралство намали прогнозата си от 1.7% на 1.2%, като обвини глобалното икономическо забавяне и Brexit.

„Икономическият растеж на Великобритания се забави в края на 2018 г. и изглежда, че ще отслабва още през 2019 г.”, съобщиха от Английската банка. Те заявиха, че все пак ще запазят основния си лихвен процент на 0.75%.

Туск: Поддръжниците на Brexit без сделка имат запазено място в ада

„Това забавяне отразява слабата дейност в чужбина и сериозния ефект от несигурността при Brexit в страната”, добави той.

Настоящият прогнозиран растеж е най-слабият от поне десетилетие.

Меркел: Все още има време да се намери решение за Brexit

Това доведе до понижение на курса на паунда. Като един паунд се търгува за 1.29 долара, а спрямо еврото за 1.14 евро.

„Паунда се срина до своите най-ниски нива за почти три седмици,въпреки че реакцията на пазара е доста заглушена”, твърди аналитикът Дейвид Чийтхам.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.