Експозицията е част от събитията, посветени на 140-ата годишнина от приемането на първата Конституция

В Народното събрание беше открита изложба, която представя оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание – Петко Славейков, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията, която беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е част от събитията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Щастлива съм, че в неделя – на 10 февруари, денят, в който преди 140 години е било първото заседание на Учредителното събрание, парламентът организира Ден на отворени врати. Така гражданите ще могат да видят тези светини на българската държавност", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че най-важният държавнически момент, който се е случил в старопрестолния град Търново, е именно приемането на Търновската конституция, защото тогава българите са имали възможност да начертаят бъдещето на съвременна България. Всички представители в Учредителното събрание са били убедени, че България трябва да тръгне напред – да бъде свободна и независима европейска държава, посочи той.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев отбеляза, че представената изложба е събрала усилията на първостроителите на българската държавност в опитите им да изградят една модерна, демократична и просперираща България. Днес – 140 години по-късно, ние можем да кажем, че всеки един от нас по свой начин се опитва да следва тези идеали, подчерта той и разказа интересни факти за оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.