Коментират заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и социологът доц. Алексей Пампоров

Нито едно от предложенията в концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос, представена от министър Каракачанов, не е в противоречие с Конституцията. Това каза заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки в ефира на „Събуди се”.

Каракачанов: Ако се примирим с хора, неспазвазващи закона, държавата загива

„Предложенията, които правим са точно в духа на Конституцията. Всички граждани имат, както равни права, така и равни задължения. Не може някой да черпи привилегии от факта, че се е родил циганин по етнически произход.  Една част от тези хора са социализирани в обществото и водят съвсем нормален живот, ние не говорим за тях. Говорим за обитателите на гетата и махалите, които системно и последователно отказват да се впишат в българското общество”, поясни евродепутатът.  

Ограничения и задължения за ромския етнос предлага концепция на Каракачанов (ОБЗОР)

Джамбазки отговори на критиките, че мерките са расистки: „Циганите са от наша раса. Не можем да говорим за расизъм при положение, че става дума за наши съграждани и когато започваме да спорим за това дали е расизъм или не е се правим, че не забелязваме, че част от тези хора, които живеят в гетата, се опитват да паразитират върху нашата социална система на основа своя произход”, поясни той.

Евродепутатът обясни и какво представлява мярката за ограничаване на раждаемостта, предложени в концепцията. „Когато говорим за ограничаване на раждаемостта, ние говорим за следното нещо – след второто или третото дете спираме да плащаме социални помощи. Всеки, които има отговорността да създава 8-9-10 деца, да бъде така добър да си ги гледа. Но когато остави едно навън, голо през зимата, това дете трябва да му бъде отнето и той трябва да носи наказателна отговорност. Това е мярката за ограничаване на безотговорна раждаемост. Съгласни ли сте, че не трябва да има 10 деца в кофите”, обясни Ангел Джамбазки.

Социологът доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН обясни, че предпоставката за създаването на концепцията на Красимир Ка ракачанов е лъжа. „Когато казваме, че има изразходвани средства, които не се знаят изобщо- това не е вярно. Имаше одит на Европейската сметна палата, който показа колко точно пари са похарчени и колко са планирани до 2020 г. да бъдат похарчени. Тази концепция се прави сякаш, че стартира от ниво 0, а това не е така. България има стратегия, има план за действие с разписани мерки”, добави той.

„Приветствам всякакво усилие да се справяме с тези зони, които държавата допусна. Подчертава, че държавата ги допусна, защото отдавна можеха да бъдат  взети марки”, каза доц. Пампоров.

Жителите от ромския квартал „Кошарник” в Монтана обясниха, че се обиждат от използването на думата „гето”. Жител на квартала заяви, че всяка година се празнуват близо 60 бала на завършващи образованието си деца.  Живеещите в „Кошарник” са съгласни да се спрат помощите, но искат да имат” нормална работа с нормално заплащане”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.