"Необходими са повече превантивни мерки", призовават потърпевшите

Всяко трето умишлено убийство е на жена в дома ѝ, а всяко 5-то заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката. Всеки трети човек е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъжете също по някога са жертва на домашно насилие.

"Превантивните мерки би трябвало да са повече. Преди последствията би трябвало да има възпитание у дома още за малките момичета - какво означава насилието, как изглежда то, как може да се промени човекът, който обичаш след време. А за момчетата - какво може да се случи, ако не си сдържат нервите", каза в ефира на "Събуди се" Диана Николова, която е жертва на домашно насилие.

"Искам да кажа на всички да не търпят. Това е много трудно решение и първите дни, след напускането на такъв човек, са най-сложни, но решението е за вас", призова Диана.

В сутрешния блок на NOVA по темата говори и Елена Кръстева, координатор на Алианса за защита от насилие основано на пола, преди това юрист в Българския хелзински комитет. Тя също смята, че са необходими редица превантивни мерки като обучения, психологическа работа с жертви на насилие, особено с децата, за да не възприемат те агресивно или пасивно поведение. 

Според Кръстева е позитивна и промяната в закона, при която потърпевшите лица дори не е необходимо да подават жалба, ако прокуратурата вече установила нарушение, тъй като често пострадалите са манипулирани от посегателите си, след като са се оплакали. 

"Има много случаи, в които полицията не взема мерки и не задържа извършителя, когато е нарушил заповедта за защита", добави още тя и изрази мнениe, че трябва да има регистър на извършителите и те да бъдат наблюдавани. 

През тази седмица парламентът направи промени в закона и официално призна домашното насилие за престъпление. За убийство при домашно насилие наказанията са от 15 години затвор до доживотен такъв. Следене на интимен партньор в условията на тормоз се наказва с до 5 години лишаване от свобода, а закана за насилие - с до 6 години затвор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.