Москва отказва да даде разрешение да се стреля по животните

Руски арктически архипелаг обяви извънредно положение. Причината – инвазията на дузини агресивни полярни мечки, които превзеха домове и сгради на държавни учреждения, предаде БГНЕС. 

Северният руски архипелаг Нова земя, който има население от около 3000 души, е помолил централните власти за помощ заради „масовата инвазия на полярни мечки в населените райони“. Към момента Москва отказва да даде разрешение да се стреля по животните и създаде комисия, която да разследва случая.

Белите мечки са силно засегнати от глобалното затопляне, което топи по-бързо арктическите ледове и ги принуждава да прекарват повече време на твърда земя, където трябва буквално да се състезават в търсене на храна. Този вид е застрашен от изчезване в Русия и ловът му е забранен със закон.

На архипелага Нова земя е разположен военен гарнизон на въздушните сили на страната. От декември поне 52 бели мечки са посетили основното селище на архипелага Белушая Губа, като някои от тях са показали доста агресивни поведение. Някои от животните са нападнали хора и са регистрирани прониквания в частни домове в търсене на храна.

Според ръководителя на местната администрация броят на белите мечки в населеното място е безпрецедентен. Местните хора се оплакват, е стандартните мерки за прогонване на животните като използването на моторизирани патрули и кучета, не са ефективни, тъй като полярните мечки се чувстват сигурни и не се страхуват. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.