Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов

Концепцията на Красимир Каракачанов за интеграция на ромите влиза за обсъждане в Коалиционния съвет. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В същото време от ВМРО остават категорични, че текстовете нито са расистки, нито противоречат на Конституцията.

И Патриотите, и ромската общност са съгласни за едно - промяна трябва да има. Но извън това тонът по темата се изостря все повече.

Цветанов: Всяка политика за ромска интеграция трябва да мине през широко обществено обсъждане

От ромската общност настояват за оставката на вицепремиера Каракачано.

„Не може някой да черпи привилегии от това, че се е родил циганин. Говорим за тези хора, които нападат държавността”, заяви в предаването „Събуди се” по NOVA Ангел Джамбазки.

Предложенията на ВМРО -  спиране на помощите при отказ за започване на работа, ако децата не ходят на училище, ако се демонстрира скъп начин на живот. И още – контрол на раждаемостта – предложението, предизвикало най-много спорове.

„Кажете на някой в Норвегия, че ще родите 10 деца и те ще ровят по кофите, не само, че ще ви вземат децата, ами и ще ви вкарат в затвора. Ние говорим след второто дете или третото да спираме социалните помощи, като раждат 10 и ги оставят голи, те трябва да им бъдат отнемани”, заяви Джамбазки.

Има ли резон в предложенията на Каракачанов, ще се реши на коалиционен съвет. Но, според Цветан Цветанов, всички деца трябва да имат равен шанс. А пътят към това бил образованието.

„За 30 години не успяваме да покажем механизъм за интеграция. Отговорността за спазването на закона е за всички, това иска Каракачанов. Трябва да се обвържат социалните помощи с насрещната ангажираност, защото днес в обществото ни съществува усещането, че представителите на тази общност получават средства от държавата, но не изпълняват в замяна на това своите задължения както всички останали граждани”, заяви Цветан Цветанов.

Какво ще се приеме и какво не от плана на ВМРО ще стане ясно след обсъждане между партиите в коалицията следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.