Седмицата започва с променлива облачност

Седмицата започва с променлива облачност. Повече слънчеви часове сутринта ще има в Западна и Централна България, а след обяд – на изток. Валежи не се очакват. Изключение правят най-северозападните райони, където е възможно да превали дъжд в късните часове на деня. До обяд по поречията на големите реки очакваме мъгли. По-конкретно – ниската облачност ще се задържи най-дълго около Дунав, Марица и Тунджа. Температурите днес ще са високи за сезона – между 10 и 15 градуса. Най-топло –в  централна северна България, в Предбалкана и на югозапад.

В планините ще е слънчево до обяд. След това облачността ще се уплътни и ще бъде по-значителна в масивите на Западна България. Вятърът ще е със скорости до 50-60 километра в час. Снежната покривка по курортите е подходяща за ски спортове. В района на Банско (Бъндеришка поляна) и Боровец тя е около 160 см, в Пампорово - 180 см, във Витоша на Алеко - около 90 см, в района на ски зона "Узана" край Габрово - около 15 см и в ски зоната "Осогово" край Кюстендил - около 20 см.

Времето в следващите дни ще се определя от бърз студен фронт, който ще премине над страната от запад на изток с падане на температурите и слаби валежи от дъжд, и сняг. Във вторник очакваме да превалява дъжд в централна и сняг в планините и по високите полета на Западна България. В сряда снеговалежите ще се изнесат на изток.

Преминаването на студения фронт ще е придружено със силен вятър. Във вторник вятърът ще е с ураганни пориви до 80-90 километра в час.

Това ще е най-осезаемо в Северозападна, Централна Северна и Централна Южна България – или по-конкретно в районите на Видин, Монтана, Лом и Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, в подбалканските котловини - Пирдоп, Стрелча, Панагюрище, и Сливен, както и в полетата на Пазарджик, Пловдив и Хасково. По тази причина за вторник е в сила жълт код за опасно силен вятър. В сряда вятърът ще е силен в Източна България, около Черноморието.

Температурите ще се понижат в средата на седмицата, но не чак толкова драстично. Най-хладно ще е в сряда и в четвъртък с дневни температури около 2-3 градуса и минимални стойности от минус 2 - минус 3 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.