Показания дадоха Томислав Дончев и Владислав Горанов

Двама министри се явиха в съда. Томислав Дончев и Владислав Горанов дадоха показания по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов.

Дончев и Горанов потвърдиха, че решението на правителството за дарението на турските ваксини по времето на Москов е взето на неприсъствено заседание.

Такъв вид решения не са необичайни, а в това за приемането на турските ваксини не е имало нищо смущаващо, поясни вицепремиерът Томислав Дончев. Според обвинението, Петър Москов е нанесъл вреди за над 320 000 лева с приемането на ваксините от Турция. Пострадало и доверието на хората към здравното министерство.

Пред съда финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не може да прецени дали има вреда от ваксините. 

"Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не". 

По време на заседанието стана ясно, че той не е подписал взетото от Министерски съвет неприсъствено решение за ваксините, но с подписът си е одобрил финансовата обосновка към него.

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не ми е предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено“, обясни пред журналисти Горанов.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. „Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, подчерта Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев също се яви в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания. По време на съдебното заседание стана ясно, че това решение е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет. „На година се вземат стотици решения на Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет, не мога да помня всяко едно от тях. Но въпросната точка, отпреди три години, си я спомням. Аз имам навика да се интересувам и да търся допълнителни факти и извън папките“, обясни пред журналисти Дончев.

„Имаше кризисна ситуация и колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация“, допълни още той.

Дончев бе категоричен, че щом е подписал решението, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него. Той обясни още, че обичайно неприсъствените решение на кабинета се вземат в условия на спешност, както и че не може да каже защо по това време в страната ни е не е имало такива ваксини.

Показания дават и Ивайло Московски и Божидар Лукарски. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.