Евентуално те биха се провели на 14 април

Предсрочни парламентарни избори обмисля испанският премиер Педро Санчес. Те ще се проведат евентуално на 14 април, съобщават Ройтерс и БТА.

Управляващата в Испания социалистическа партия разполага с по-малко от една четвърт от местата в долната камара на парламента, която в сряда ще се произнесе по проектобюджета на правителството на малцинството за тази година. Има голяма вероятност социалистите да загубят вота, отбелязва Ройтерс.

За да прокарат проектобюджета за 2019 г. в парламента, социалистите се нуждаят от подкрепата на по-малки партии, сред които и каталунските националисти, които заявиха, че ще гласуват "против".

Утре във Върховния съд на Испания започва процес срещу дванадесет каталунски политици по обвинения в организирането на бунт заради участието им в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Испанският премиер заплашва с отмяна на неделната среща по Brexit

Ако испанският парламент отхвърли бюджета за 2019 г., мандатът на социалистите ще приключи по-рано от планирания му край през 2020 г., заяви днес заместник-генералният секретар на управляващата партия Адриана Ластра на пресконференция в Мадрид.
Окончателното решение дали да бъдат свикани предсрочни избори ще бъде взето от премиера Санчес, отбеляза Ластра.

Източници на Ройтерс казаха, че произвеждането на предсрочни избори е възможно, но все още не е определена дата за тях. Една от вероятните дати е 26 май, когато испанците ще гласуват едновременно за Европейски парламент, регионални и местни органи на управление. 
Социологически проучвания сочат, че консервативните, десноцентристките и крайнодесните сили, които заеха по-твърда позиция по отношение на Каталуния от Санчес, могат да спечелят достатъчно гласове на предсрочни парламентарни избори, за да управляват заедно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.