Коментират социалният работник Александър Миланов и психологът Стоян Георгиев

„За мен е голяма изненада, че точно Стратегия за децата, която приехме, събуди обществени дебати. Поради простата причина, че винаги е имало такъв стратегически документ”. Това коментира в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа по повод предложената за обществено обсъждане Национална стратегия за децата до 2030 година. 

Според него причината за тази силна обществена реакция е, че тя определя в себе си мерки на държавата за това, че децата биват обект на насилие, злоупотреба и т.н.

По думите му, стратегията не съдържа някакви нови мерки за защита на децата. Насилието на деца е криминализирано деяние според българското законодателство.

Петиция против новата Национална стратегия за детето

Стоян Георгиев, психолог от „Общество и ценности” пък е на мнение, че правата на българските родители се нарушават.

„Ние не подаваме такива сигнали от сега. Аз и много други колеги и организации подаваме такива сигнали от 2007 година”, обясни той и допълни, че едно от нарушенията е в самото име на стратегията „Всички права за всички деца”.

Той цитира и закона, според който право и задължение на родителите е да отглеждат децата си до 18-годишна възраст с подкрепа от държавата.

80% от децата в страната пък са жертва на насилие, заяви Александър Миланов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.