При премиера Бойко Борисов се проведе среща с британския посланик Ема Хопкинс

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е тровен с „Новичок”. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща при премиера с британския посланик Ема Хопкинс.

Съмненията за връзка между отравянето на Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал имали и нашите, и британските служби от миналия октомври, обяви още Цацаров.

Случаят „Гебрев” не бил нов. Започнали разследване веднага след отравянето на оръжейния производител. И след около година го прекратили, защото не намерили извършител.

Сега медийният шум за отравянето на Гебрев идва заради публикации в два чужди разследващи сайта. Според тях, Сергей Федотов - третият от заподозрените за отравянето на Скрипал с „Новичок”, е бил в България, точно когато Гебрев е бил натровен. Това било „зловеща прилика с отравянето на Скрипал”. Засега обаче, според Сотир Цацаров, безспорни медицински доказателства за връзка между двата инцидента няма.

В сряда ще бъде изслушването в Комисията за контрол на службите за случая "Гебрев"

Фактите на главния прокурор: в края на април 2015 г. след вечеря с полски партньори в столичен хотел Гебрев се почувствал зле и бил откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и директорът на производството в ЕМКО, който бил с него. След няколко дни симптоми на отравяне получил и синът на Гебрев.

„В отработено кафе в кафемашината в дома на г-н Емилиян Гебрев има следи от хлорпирифос, който е силно токсичен и който се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури. Хлорперифос се е съдържал в руколата в ресторанта на хотела. Разследването е стигнало ори до земеделския производител, който е снабдявал тази салата, но тази версия е отхвърлена по простата причина, че ползваният препарат за третиране на тези култури е в минимални количества и в никакъв случай не може да причини това тежко здравословно състояние”, заяви Сотир Цацаров.

СЛУЧАЯТ "ГЕБРЕВ": Ще има изслушване в комисията за контрол на службите

Разследвали даже земеделския производител

„В този момент бях шеф на СДВР. Случаят „Скрипал” не беше наличен, така че работихме по всички факти и обстоятелства. Както в подкрепа на това, че е злонамерено действие, така и в подкрепа на хипотезата, че е битово натравяне”, заяви Младен Маринов.

И понеже не открили извършителя, през 2016 г.  прекратили досъдебното производство. През октомври миналата година обаче, няколко месеца след случая „Скрипал”, Емилиян Гебрев писал лично на главния прокурор, с молба да подновят разследването. И то тръгнало на другия ден. Но чак тогава Гебрев казал на разследващите, че лично си е платил независимо изследване във финландска лаборатория. А то, според Цацаров, показало същите резултати, като тези от България.

Но все пак нашите служби изпратили всички документи и резултати на британските.

„Европейските служби и власти приемат много сериозно всякакви обвинения и предположения за намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит в разследването. Не можем да дадем повече детайли, но работим заедно, в близко партньорство, за да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, са от първостепенна важност и ще работим по този случай, дори и след Brexit", каза посланик Ема Хопкинс.

Службите работели заедно - свързан ли е третият заподозрян за отравянето на Скрипал - под името Сергей Федотов - с българския случай „Гебрев". Според главния прокурор, в България той идвал три пъти през 2015-та.

„При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с г-н Гебрев. Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия - отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с българи”, обясни Цацаров.

Днес Емилиян Гебрев не коментира отравянето си пред камера.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.