Премиерът на Унгария в битка с демографската криза

Правете повече деца и няма да плащате данъци. Това обеща унгарският премиер Виктор Орбан на майките в страната, в обръщението си към нацията.

Облекченията за многодетните семейства е част от стратегията на Орбан за борба с демографската криза, без да позволява мигранти да влизат в страната.

Орбан: Имиграцията ще раздели Европа на две

Унгарките, които имат 4 и повече деца, се освобождават завинаги от Данък общ доход, обеща Виктор Орбан в ежегодната си реч за състоянието на държавата.

Семействата с 2 деца получават близо 70 000 евро за дом и кола, а тези с 3 деца около 110 000 евро.

Новата данъчна схема е инициатива номер 1  на правителството. Орбан обяви инвестиции в здравеопазването на стойност 700 милиарда форинта или над 2 милиарда евро. Сключилите брак получават над 30 000 евро за покупка на кола. Правителството обещава и помощ при вземане на ипотека, обвързана с условие за раждане на деца. Дядовците и бабите ще имат право да излизат в майчинство.

"Въвеждаме детски надбавки за млади двойки. Всяка жена под 40 години, която се омъжва за първи път може да получи субсидиран заем от 30 000 евро", каза премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Нова вълна от протести срещу Орбан

Прогнозите са населението на Унгария да намалее с 15% до 2050. Така от близо 10 милиона души ще стане малко повече от 8 милиона.

Новите предложения са начинът на Орбан да стимулира раждаемостта, да се пребори с недостига на работна ръка без да допуска мигранти. В речта си унгарският премиер не посочи откъде ще вземе парите за новите инициативи и същевременно обещава 2% по-висок растеж от останалите държави в Европейския съюз.

"Живеем във времена, когато все по-малко деца се раждат в Европа. За Запада - отговорът е имиграцията. За всяко изчезващо дете трябва да дойде ново и така числата се подреждат. Ние не искаме числа, а унгарски деца", заяви Орбан.

Юнкер упрекна Орбан, че е източник на фалшиви новини

Речта на Виктор Орбан се проведе на фона на протести. Няколко стотин души участваха в поредната демонстрация срещу така наречения "робски закон", който позволява на работодателите да налагат 400 часа извънреден труд и да го плащат до 3 години по-късно.

Страните от Източна Европа са с най-бързо намаляващото население. Други държави също предприеха свои стратегии за стимулиране на раждаемостта.

В Унгария създадоха проправителствена медийна империя

В Полша консервативната партия Право и справедливост, която дойде на власт през 2015 г. въведе 115 евро или около една трета от минималната заплата като детска надбавка за всяко второ и следващо дете.

В Сърбия, която губи 30 000 души от населението си всяка година, семейство с 3 деца получава 100 евро месечно, а с 4 и повече по 150 евро на месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.