Групировката е обявена за терористична от ЕС и Турция

Германските власти забраниха дейността на две организации, за които стана ясно, че са свързани със Кюрдската работническа партия ПКК, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА. Групировката е обявена за терористична от Европейския съюз и Турция.

Органите на реда са извършили обиски в издателство „Месопотамия” и „Мир Мултимедия” в западните провинции Северен Рейн - Вестфалия и Долна Саксония. При тях са иззети множество материали, свързани с ПКК. 

"Като се има предвид, че ПКК е все още активна, независимо че е забранена в Германия, е необходимо тя да бъде обуздана и съдебната ни система да бъде зачетена", заяви министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Турция проведе военна операция срещу ПКК в Ирак

Приходите от двете организации се вливат изключително в ПКК и засилват капацитетите й в Германия, добави министерството, според което двете организации действат "под прикритието на" издателства.

Около 3 милиона души от турски произход живеят в Германия, а голям брой от тях са кюрди.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно критикува Берлин, че не прави достатъчно за борбата срещу ПКК и движението на Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г. 

ПКК е забранена в Германия от 1993 г. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.