Коментар на икономиста Лъчезар Богданов

„Очевидно кризата в световните икономики удря голяма част от индустриалните износители в силните страни в Еврозоната, най-вече Германия. От там – разбира се, и всички страни, които работят за Германия. И България е в това число, тъй като е Германия е нашият най-голям партньор. 14% от експорта на българската индустрия е за Германия”. Това каза в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” икономистът Лъчезар Богданов.

По думите му именно затова няма как част от кризата в световната икономика да не се пренесе и у нас.

"За" или "против" забраната на абортите?

„Инвестициите в България са по-малко спрямо тези през 2005-2006г., но структурата им е различна. Сега строителството е много по-малко. Ако гледаме неговия принос, той е близо два пъти по-малък в добавената стойност, т.е. икономиката се е трансформирала към това да се правят други неща”, коментира още Богданов.

Относно притесненията за скок на лихвите по кредитите, икономистът коментира, че според него до есента те няма да се променят.

На въпрос дали лихвите биха се повишили, ако влезем в Еврозоната, Богданов отговори: „И в момента има страни извън Еврозоната, включително България, в които лихвите са доста по-ниски от страни в Еврозоната като Словения, Португалия, Италия, Гърция, Испания и др.”.

Според икономиста в крайна сметка дългосрочно лихвите зависят от вътрешно икономическата политика на всяка страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.