Пострадалата е подала жалба в полицията

Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра на София.

Статистика за престъпленията от омраза, породена от хомофобия, няма, защото в Наказателния кодекс такова престъпление не съществува.

Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места - 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище. 

Парадират ли с ориентацията си хомосексуалните двойки у нас?

Според неофициалното проучване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст между 15 и 25 години. 98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой. 

За Галя Петкова последната неделна разходка в центъра на София се превръща в полицейска преписка срещу неизвестен извършител. Жената е ударена от непознат мъж, с когото се разминала минути по-рано - безмълвно от нейна страна, с подмятане - от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига и я напада. Избива й два зъба.

„Вървях си по тротоара и в момента, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: „Да не съм те видял повече тук”, обърна се и избяга. Всичко стана толкова бързо, че дори не извиках, изплюх си зъбите”, разказва Галя. Описва нападателя като нормално изглеждащ мъж, около 40-годишен. Не приличал на скинар или футболен фен.

СЛЕД СБЛЪСЪК: Арестуваха двама противници на „София Прайд” (ВИДЕО)

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така. 

„От „Съдебна медицина” ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси”, обяснява пострадалата. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.