След като няколко дни стратегията беше на сайта на Синода, вчера беше свалена

Светият синод все още няма становище за Националната стратегия за детето. Това каза патриарх Неофит след скандала около разпостранената позиция за абортите и възпитанието на деца чрез телесно наказание. След като няколко дни стратегията беше на сайта на Синода, вчера беше свалена, а след това беше обяснено, че това е било личен акт, но не и официално гласувано становище от синода.

 

ШАМАРИТЕ НА РАЗДОРА: Подкрепя ли църквата физическите наказания вкъщи?

"Специално за възпитанието на децата, което се предлага за разглеждане и взимане на отношение - това ще стане малко по-късно, когато се развие този въпрос и се излезе със специално становище. Не е имало заседание на Светия синод, за да го обсъдим и да излезе официално. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколото насилие", каза патриарх Неофит.

Четири дни бяха нужни на Светия Синод да обяви, че становището  им не е официално. Било просто чернова.

„То е нещо като предварително. Не е имало заседание на Светия Синод, за да го обсъдим и излезе официално”, каза патриарх Неофит.

В последния момент задачата за изготвяне на текста поел ловчанският митрополит Гавриил.  Документът трябвало да бъде внесен в Министерски съвет  до 8 февруари.

„До 8 февруари никой не каза, че текстът е лош и не трябва да се пуска.  А двама митрополити казаха: „Нека да се пусне, да спазим срока, а след това ще го доусъвършенстваме”, каза митрополит Гавриил.

Авторът на становището е служителят в синодалната канцелария  Десислава Панайотова. Била получила указания да коригира текста, но не го направила и така той бил качен на сайта.

 „Тя не го е направила сама, не е без мое знание. Друг е въпросът, че текстът не беше такъв какъвто бях казал”, обясни митрополит Гавриил.

 „Това е безпрецедентно и трябва да се намери някакво решение, защото  това е вече създаден проблем на БПЦ и създава проблем в българското общество”, каза журналистът Тони Николов.

Духовниците критикуваха най-много пълната забрана за телесно наказание, записана в стратегията за детето. Какво ще бъде официалното им становище все още не се знае.

За абортите, обаче, са категорични:

„Абортът е смъртен грях. Аз не смятам, че ние не ще можем да постигнем да се забранят, но поне да се напомни на хората да знаят, че това е тежък грях - това е убийство”, каза митрополит Гавриил.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.