Коментарът на експертите по темата

"Апелираме и към министъра на туризма и към народните представители да възприемат притесненята на бизнеса и в най-кратък срок да подготвят Закон за изменение и допълнение на Закона за Черноморието, за да може плажовете да бъдат уредени на правилното им систематично място в законодателството". Това заяви в ефира на  "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм. 

Тя обясни, че директивата "2014-2023" касае територии и концесии на услуги и права върху недвижима собственост срещу задължения да се извършват задължителни дейности и концесионно плащане. По думите й, морските плажове не влизат в тази категория. Там се извършва дейност и се плаща концесия в особено големи размери.

"Тази директива визира концесии, които са с концесионна стойност равна или по-голяма от 5 548 000 евро. Такава концесия у нас няма", коментира тя и отново посочи необходимостта от изменение на Закона. 

По отношение на Закона за концесиите, Карастоянова каза: "Разпоредбите и текстовете се оказаха в закона против позицията на Министерството на туризма и на бизнеса, защото работихме много активно като национално отговорна организация. Имахме ясна визия за логиката и как да се изпълняват. Крайният резултат е проекция на политически натиск".

По думите законът е неприложим.

"Този закон не работи и не е приложим, защото е критично за устойчивото развитие на туризма. Концесиите са елемент, инструмент за дългосрочно планиране и устойчиво развитие", добави Карастоянова.

"Единствената държава в Европейския съюз, която вкарва плажовете си под тълкуването на директивата сме ние. Бройката концесии, които са отдадени, превъзхождат два или три пъти предходните четири години, т.е. имаме някаква успеваемост. Бизнесът се научи да се бори с тези концесии, след като ги придобие как да ги изпълнява", заяви Йордан Тодоров - концесионер на плаж "Делфин".

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.