Лондон също продължава битката си с ИДИЛ

САЩ предложиха създаването на нова международна мисия в североизточна Сирия, предаде БГНЕС.

Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че ще се консултира със съюзниците на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел за "потенциала" за сили за наблюдение в Североизточна Сирия, след като американските сили се изтеглят от там.

Подкрепяните от страната сили водят ожесточена битка за изтласкване на джихадистите от ИДИЛ от последната им твърдина в Източна Сирия вече пети ден. Това е последният остатък от "халифата", обявен от джихадистите през 2014 г.

Джихадистите оказват яростна съпротива край границата с Ирак

Почти веднага пристигна и отзвук от Великобритания. Островната държава е готова да направи "всичко, което е необходимо", за да неутрализира заплахата от групировката ИДИЛ. Това съобщи в свое изявление министърът на отбраната Гавин Уилямсън.

Запитан дали Великобритания ще подкрепи силите за наблюдение с жива сила на място, Уилямсън не се замисли, но обеща Лондон да продължи борбата с ИДИЛ.

"Ние признаваме факта, че заплахата от ИДИЛ ще се развива и ще се промени и ще се разпръсне", каза Уилямсън при пристигането си на срещата на НАТО.

"Ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме, че Великобритания и нашите съюзници ще останат в безопасност", допълни той. 

Припомняме, че Шанахан посети изненадващо Ирак във вторник. Той се опита да измъкне страната си от ситуацията, в която я постави президентът Доналд Тръмп. Наскоро министърът на отбраната на Америка заяви, че не е лошо изтеглящите се от Сирия американски войски да бъдат разположени във военновъздушната база Ал-Асад в Ирак, за да държат под око Иран. Това възмути багдадските власти, които реагираха много остро.

Нови боеве в последната зона, контролирана от ИДИЛ в Сирия

След визитата си в Багдад, министърът на отбраната на държавата отвъд окена обяви, че ще използва срещата на НАТО, за да обсъди дали страните членки на Алианса ще могат да се възползват от възможностите на близкоизточната държава - от гледна точка на потенциала в Североизточна Сирия за създаване на сила за наблюдение. С нея пък може да се гарантира сигурността на региона в дългосрочен план.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще изтеглят своите 2 000 войници от страната, както бе обявено от президента Доналд Тръмп през декември. Решението свари неподготвени американските съюзници и увеличи страхове за сигурността за региона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.