Управляващите ще подкрепят концепцията на Каракачанов след промени

Вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов хвърли ръкавица към ГЕРБ, като заяви, че е готов да напусне управлението, ако не получи подкрепа. Днес упраляващите заявиха, че ще подкрепят текстовете, които обаче трябвало да бъдат "по-обрани" и "коригирани".

Предупреждението на Красимир Каракачанов, че ще напусне управлението, ако концепцията му за интеграция на ромите не получи подкрепа не притеснява партньорите му от НФСБ. 

"Aз не ги приемам сериозно, а мисля, че и вие също. По принцип основните предложения съвпадат с предложенията на нашата програма, така че ще подкрепим една такава стратегия", каза Валери Симеонов от НФСБ.

Във ВМРО са склонни на компромиси и корекции по документа. Определят поведението на лидера си като абсолютно логично.

Каракачанов: Напускам кабинета, ако ГЕРБ подкрепи ДПС по ромския въпрос

"То не е знак на изнудване или извиване на ръце към партньора", заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

А в ГЕРБ очакват промяна на текстове. 

"Трябва да избегнем всякаква възможност за манипулация и всякаква възможност да се използва тази тема в предизборния период по начин, по който няма да е от полза за обществото", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

И ако за управляващите документът е в полза на цялото общество, то за Веселин Марешки и "Воля", концепцията на Каракачанов е писана за лична изгода. 

"Под така благовидната идея за уж ограничаване на правата на циганите, на практика ги увеличава и според мен това е начин за пореден път ВМРО да си купят цигански гласове", заяви Марешки.

Концепцията е раздадена на всички министри. Засега съвет на коалицията не е насрочен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.