Въпросът изправи едни срещу други гиганти като Google, Facebook и Microsoft

Европейският съюз постигна договорка за новите правила за авторски права онлайн, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Дебатите за промяна на правилата за защита на създателите на съдържание, чиито материали се публикуват в интернет без тяхно съгласие, започнаха още преди 2 години. Издателски къщи, телевизии и други автори бяха недоволни от законодателството в Европейския съюз, което не ги защитавало от публикуване на техни материали в големите интернет мрежи.

Въпросът изправи едни срещу други гиганти като Google, Facebook и Microsoft от една страна и създателите на съдържание от друга, което доведе до яростно лобиране и от двете страни.

Закон за авторското право удря технологичните гиганти в Европа

Според първоначалната информация, новите правила в Европейския съюз ще дадат повече права и ще донесат повече пари на издателски къщи, телевизии, медийни компании и хора на изкуството създаващи съдържание, за сметка на интернет гигантите.

От друга страна те ще са ограничаващи за всяка малка, стартираща бизнеса си компания, защото ще добавят допълнителни разходи за инсталирането и поддържането на допълнителни системи за филтриране на съдържанието, което се качва в интернет.

Споразумението за новите правила беше постигнато след цял ден на преговори между преговарящи от страните в Европейския съюз, Европейския парламент и Европейската комисия.

За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат внесени в Европейския парламент и одобрени от депутатите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.