След слаби снеговалежи, от петък започва период от няколко топли дни

Денят на Свети Валентин и Трифон Зарезан ще започне с разкъсана облачност, на много места - до слънчево време. Заоблачаване очакваме следобед, а вечерта и през нощта ще превалява слаб сняг в планините, Предбалкана и на места в северната половина на страната. Вятърът ще бъде по-осезаем в Източна България, където скоростта му ще гони 40-50 км/ч.

Температурите в четвъртък ще варират между 4 и 9 градуса. Най-студено ще бъде в района на София, а най-топло – в Пловдивското поле и в Югозападна България.

В планините ще е ветровито, студено, но слънчево поне до обяд. След това облачността ще се увеличава. Вятърът ще бъде със скорост до 40-50 км/ч.

В нощта срещу петък и в последния ден на работната седмица ще вали слаб сняг на много места у нас – главно в планините и в Северна България. Но валежите ще намаляват и спират. В събота облачността ще се разкъса до слънчево време. Температурите също ще тръгнат нагоре. Очакваме топъл период от няколко дни с високи дневни температури, който ще продължи през цялата нова работна седмица.

Заради динамичната атмосферна циркулация въздухът над страната тези дни е сравнително чист. В четвъртък сутрин нито една от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда не отчете превишени концентрации на фини прахови частици. Вятърът обаче ще отслабне значително в края на тази и в началото на новата седмица. Очакваме безветрие от понеделник нататък, което ще доведе до повишаване на концентрациите на атмосферни замърсители.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.