Темата коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков

"Всяка болест, която преживяваме, си има своя логика на развитие. В един етап на тази болест човек е в едно състояние, в друг става много по-зле. Предишният начин за определяне на нетрудоспособност беше кумулиране на различните болести, които един човек има, за да получи определена степен на нетрудоспособност. Тази оценка я дава лекарска комисия, в което няма никаква логика". Това коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в ефира на "Здравей, България".

По думите му лекарската комисия би трябвало да каже от какво е болен човекът и в каква фаза на развитие е болестта. Колко е нетрудоспособен обаче е въпрос на друга оценка.

АБСУРДИ С ТЕЛК: Мъж с три стента на сърцето и диабет - без инвалидна пенсия

И даде пример със себе си: 

"Аз съм с наднормени килограми. Имам високо артериално налягане, което си лекувам, боли ме кръстът. Хващам някой добронамерен колега, правим консултация с няколко специалисти, комплектоваме документите и по старата наредба аз съм готов с едни 86% нетрудоспособност. Бидейки лекар обаче, нито една от тези болести не ми пречи. Някой ден, когато обаче направя инсулт или инфаркт заради високото си кръвно, нещата стават различни. Към този момент с високото си кръвно, с болния си кръст и с измисления си диабет, който някой колега ще ми напише, аз не съм нетрудоспособен. По новите правила обаче само с болките в кръста няма как да са 80%, защото това има начин да се удостовери".

По думите на Ненков именно това е била една от целите на сегашното управление.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.