При самоубийствения атентат вчера загинаха 27 души

Президентът на Иран Хасан Рухани обеща отмъщение срещу "групата на наемниците" зад самоубийствен атентат, при който бяха убити 27 души и обвини САЩ и Израел в подкрепа на "тероризма", съобщава БГНЕС. 

Самоубийствен атентат взе 27 жертви от Революционната гвардия на Иран

"Ние със сигурност ще накараме тази наемническа група да плати за кръвта на нашите мъченици. Основният корен на тероризма в региона е Америка и ционистите, а някои страни производителки на петрол в региона също подкрепят финансово терористите", заяви иранският президент.

Рухани направи изявлението на летище Мехрабад в Техеран, преди да замине за руския курорт Сочи за среща на върха с руските и турските си колеги Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган относно бъдещето на Сирия.

Иранският президент призова съседите на Иран да поемат своите "правни отговорности" и да не позволяват на "терористите" да използват територията им, за да подготвят атаки.

"Ако това продължи и те не могат да спрат терористите, то е ясно - въз основа на международното право - че имаме определени права и ще действаме срещу тях в съответното време", каза иранският президент.

Атаката от сряда, която е била насочена срещу автобус с революционни гвардейци в нестабилната югоизточна провинция Систан-Белуджистан, беше една от най-смъртоносните срещу иранските сили за сигурност от години. "Атентаторът нанесе удара си, когато войниците се връщаха от патрулна мисия на границата с Пакистан, където сепаратистките и джихадистки групировки имат тилови бази", съобщиха от революционната гвардия.

Атентатът се случи в същия ден, в който започна организираната среща от Съединените щати в Полша за Близкия изток и Иран. Според Рухани, Вашингтон се надява с този форум да увеличи натиска върху Техеран.

Отговорност за атентата в сряда беше поета от джихадистката групировка "Джаиш ал-Адл" (Армията на правосъдието).

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.