Мариана Иванова е неоснователно обвинена, твърди от своя страна адвокатът й

Столичната община ще обжалва на всички инстанции решението на съда, с което върна на работа уволнената директорка на 164-та детска градина "Зорница" в кв. "Горна баня" в София Мариана Иванова. Това каза за БГНЕС замeстник-кметът по образованието и културата в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

Причина за решението на съда стана фактът, че Иванова е имала заболяване и по отстраняването ѝ е трябвало да се произнесе Инспекцията по труда. От общината обаче не са поискали разрешение от институцията.

„Директорът е даден на прокурор и предстои наказателната фаза на едно производство, свързано с много сериозни длъжностни присвоявания и други дейности. Става дума за много хиляди лева. Това, че се е появил някакъв ТЕЛК не променя нашата убеденост, че там са констатирани сериозни съществени нарушения, злоупотреби и дейности, които са от кръга на компетентност на прокуратурата“, заяви Чобанов.

Уволнената шефка на дом „Хризантема”: Подавала съм сигнали още през 2016 г.

Припомняме, че Мариана Иванова беше дисциплинарно уволнена в края на 2017 г. със заповед на кмета Йорданка Фандъкова заради избухнал скандал с нерегламентиран прием на деца в детската градина.

Директорът на отдел „Образование“ в общината Мария Минчева тогава обяви, че основният мотив за уволнението ѝ са финансови нарушения, както и че извън правилата без медицински документи в градина "Зорница" са били приети 24 деца. След уволнението си обаче Мариана Иванова се оплака, че истинската причина за отстраняването ѝ е, че отказва да приема деца под натиск от началници от Столичната община.

Проверката в "дома на ужасите" разкри шокиращи факти (ВИДЕО)

Пред телевизиите тя показа есемеси с имена на деца, които е трябвало да бъдат приети по втория начин. Директорката бе категорична, че на подобен натиск са подложени директорите на всички общински градини в София. Тя заяви, че е чувала, че родители са плащали по 3000 до 5000 лв. на по-високо ниво, за да бъдат приети децата им в градина. После призна, че няма доказателства за това. 

По-късно адвокатът на Иванова - Кристиан Гьошев, изпрати до NOVA становището на клиентката му по казуса. Публикуваме го без редакция:

Процесуалният представител на Детска градина No 164 "Зорница" - София, кв.Горна баня адв.Валентин Бенатов е подал жалба до Софийския градски съд против решението от 08.02.2019 г. на СРС, с което уволнената през 2017 година директорка на детската градина Мариана Иванова беше възстановена на работа, поради незаконно уволнение, извършено от Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Оплакването в жалбата на Бенатов е, че Иванова била "укрила" решението си на ТЕЛК.
Фактите по делото обаче сочат друго, а именно, че преди да бъде уволнена Иванова не са снети сведения от нея дали страда от болест, която я закриля по закон. Съгласно цялата практика на Върховния касационен съд, служителят не е длъжен да дава предварителна информация на работодателя за здравословното му състояние. Такова негово задължение възниква, едва когато преди налагане на наказанието му, дисциплинарно-наказващия орган поиска от него такова сведение, независимо дали е писмено или устно. Ако тогава работника укрие обстоятелството за здравословното си състояние, едва тогава и само тогава - закрилата на закона не го предпазва от уволнение.

Видно обаче от показанията пред Съда на свидетеля Илиана Петкова - служител на Столична община, на същата не и е било известно, дали преди върчване на уволнителната заповед, експерт от Столична община е запитал Иванова дали страда от някакво заболяване.

В същото време адвокатът на Мариана Иванова - пловдивчанинът Кристиан Гьошев заяви, че вече е подготвил Отговор на въззивната жалба. Според него, при наличието на тези факти и доказателства по делото, нямало вариант решението на по-горните съдилища да е различно от това на СРС. Гьошев твърди също, че обжалването се правило с цел протакане завръщането на Иванова в детската градина.

През миналата седмица, заместник кмета на столицата Тодор Чобанов, заяви пред медиите, че общината ще обжалва решението за връщането на директорката и подцени решението на ТЕЛК.
По този повод адв.Гьошев заяви: "Интересно как Чобанов се разпорежда с детската градина, да се обжалва решение на Съд, при положение, че Столична община не е страна по делото. Дали няма натиск към сегашната директорка по повод обжалването или директно се дават наставления към адвоката на учебното заведение? Призовавам прокуратурата да направи разследване по въпроса! Ако ли не - аз лично ще я сезирам!".

Разясняваме на читателите, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, при уволнения на директори на детски градини и училища, дела за възстановяване на работа се водят срещу институцията, в която уволнените са работили /в случая Детската градина/, а не срещу издателя на уволнителната заповед /в случая Кмета на Столична община/.

На въпрос как ще коментира обвиненията срещу Мариана Иванова за приети деца с хронични заболявания над нормативно установените по наредба, адв.Кристиан Гьошев заяви:
"Ние се позоваваме само на документи, а те показват следното: 

В уволнителната заповед и Констативния протокол от проверката се твърди, че САМО ЕДНО ДЕТЕ е прието над предвидените в наредбата 10 броя деца. Не се посочва обаче КОЕ Е това дете? Не се посочва и КОИ СА децата, за които съществували разминавания в електронните системи на Столична община и Министерството на образованието. Вещото лице по делото установи и нашето твърдение, че родителите имат право сами да си изтрият кандидатурата на детето, след като то е прието в детската градина, поради което е възможно в системата на общината името му да не фигурира вече, а в тази на МОН да го има. И тъй като не може да си говорим празни приказки за лов на вещици без вещици - разбирайте без имена, уволнението е незаконно и на това основание - със или без решение на ТЕЛК. Важно е и да кажа, че по делото постъпи и официално писмо от Столична община, че и в други детски градини приемът на хронично болните деца е бил надвишаван, но кметът Фандъкова не е наложила НИКАКВО наказание на директорите им, защото: "Такава е преценката на работодателя.", каза пред Съда Мария Минчева - директор дирекция "Образование" в Столична община. Тъй, че за едни сватба, а за друг брадва.", коментира Гьошев.

Адвокатът заяви, че е готов да покаже пред медиите всички документи, за които говори, за да се убеди обществото, че Мариана Иванова е неоснователно обвинена.

Той изрази и разочарование, че една от телевизиите, които е разследвала случая, е отказала участието на него и Иванова в ефир, тъй като искали тя сама да участва - без адвокат, което Иванова категорично не приела.

"Искам да покажа в българския ефир, на какви некомпетентни служители плащаме заплатите, посредством данъци. По-некадърно написана уволнителна заповед не бях срещал!", допълни Гьошев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.