Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение

Още 12 деца в Гоце Делчев са със симптоми на морбили. Те се лекуват от 1 февруари в инфекциозното отделение на местната болница.

Децата са на възраст от 5 месеца до 9 години. Състоянието им е добро.

Болните от морбили у нас вече са петима

Потвърдените случаи на болестта до момента са пет. Няма връзка помежду им. Четири от заразените са деца от Благоевградско, петият случай е на жена от София. Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните.

МОРБИЛИ В БЪЛГАРИЯ: Как се предава и какви са симптомите на болестта?

Обикновено периодът, за който се лекува болестта, е три дни. Според лекарите обаче опасността от усложнения е голяма и затова децата по всяка вероятност  ще останат в болницата в Гоце Делчев по-дълго. Едното от децата вече е с конюнктивит, а всички мерки в болницата са насочени към плътна изолация на болните от морбили, така че болестта да не бъде пренесена.

Двегодишната дъщеря на Димитър постъпва в болницата в Разлог с висока температура и отпадналост. Подведени от симптомите, лекарите започват да лекуват детето от грип. Настаняват го при останалите деца в отделението. Два дни по-късно по тялото на детето се появяват обриви. И лекарите разбират, че не е болно от грип. С диагноза морбили момиченцето е изпратено в Инфекциозното отделение в Гоце Делчев, заедно с още едно дете.

 Двете болни деца не са били ваксинирани.

„Трябва да се направи първата ваксина на 13 месеца, втората на 12 години”, обясни Кенан Тюмбелекчиев, здравен медиатор на община Гоце Делчев.

Децата вече са добре. Но лекарите все още са предпазливи.

„Дано не се развият усложненията, които най-често са бактериална инфекция, на белия дроб, към момента нямаме такива данни, но децата остават при нас за лечение”, заяви д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ „Иван Скендеров”.

От Националния център по заразни болести призовават лекарите внимателно да следят за симптомите на морбили.

„Някой има ли обрив и температура трябва да се търси директно инфекциозно отделение”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

В болницата в Гоце Делчев до сряда е имало и трето дете болно от морбили. То обаче вече е изписано. В града последният случай на болно от морбили дете е бил преди десет години.

Само през 2018 г. от вируса в Европа са починали 72-ма души – деца и възрастни. Повече от 82 000 са се заразили с морбили в Европа, което е три пъти повече от 2017 г. Въпреки ниските нива на заболеваемост у нас, в съседните страни болните вече са хиляди, а в Македония само за няколко седмици починаха 3 бебета. Най-малко 95% от децата трябва да бъдат имунизирани, за да се постигне висок колективен имунитет. При възрастните процентът е 85-90. Именно това е гаранция, че и неимунизираните ще бъдат максимално защитени. Ако ваксинираните са под 85%, започват да се появяват епидемични взривове, а под 70% – възникват по-мащабни епидемии.

Морбили е силно заразно заболяване - 95% от срещналите заразата, се разболяват. Вирусът може да премине леко, но в общия случай потиска имунитета и нерядко се стига до усложнения на дихателната и на нервната система, които могат да бъдат особено тежки при малки деца.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.