Българин e замесен в международна мрежа, твърди Би Би Си

Само пред NOVA говори частният следовател Марк Рендъл, разкрил мрежа за боеве и търговия с кучета у нас. Предаване, излъчено по Би Би Си, разкрива мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета, ръководена от българи. В разследването, организирано с помощта на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи, е разкрит основният организатор на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе. Той е собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни.

Разследващите под прикритие дори успяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който срещу 3000 евро трябва да им бъде доставен в България с издаден от български ветеринарен лекар паспорт. Според разследващите, Николов е доставял животни в поне 29 страни от целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ. В репортажа, в който се бият питбули, ясно се чува българска реч.

Разследване на Би Би Си: Българи организират международна мрежа за кучешки боеве (ВИДЕО)

„Разследването започна във Великобритания. Проследихме как кучетата стигат до тук. Стигнахме до група в Сърбия и група в България. Разследването продължи повече от две години. Беше много трудно да стигнем до боевете. Много е трудно да ръководиш бизнес с кучешки боеве, без да оставиш следи. Засякохме Ивайло преди 2 години. Забелязахме,че комуникира с хора от целия свят. Веднага щом беше идентифициран от екипа на Би Би Си, нещата се промениха и комуникацията намаля”, разказа частният следовател Марк Рендъл.

„Доколкото разбрах лицето не е в страната. Полицията и прокуратурата работят по случая. Установили са кой е Ивайло Николов. Въпрос на време е да бъде задържан. Трудно е да се стигне до подобни хора. Много често те се занимават и с друга престъпна дейност като незаконни залагания, търговия с наркотици”,каза в студиото на „Здравей, България”  Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Той допълни, че преди разследването не е имало сигнали за този човек. По думите му кучетата вероятно са се държали в частен имот.

Мъж от Добрич организира кървави боеве с кучета (ВИДЕО)

„Притеснително е и, че животните имат европейски паспорт, издаден от ветеринарен лекар. Това означава, че в тази корупционна схема има замесен поне един ветеринар”, каза още Явор Генчев. Той допълни, че присъдата за подобен вид престъпления е затвор от 1 до 5 години и глоба до 10 000 лв.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.