Издирват се хора, които са имали контакт с болните

Извънредни мерки за спиране на разпространението на заразата от морбили в Благоевградско. Затворено е детското отделение в Разлог. Здравните медиатори пък тръгват спешно да обикалят хората, за да им обясняват ползата от ваксинирането на децата.

В инфекциозното отделение на болницата в Благоевград са настанени 6 деца и 1 възрастен. 5 деца са транспортирани в болница „Св. Анна” в София. Малко по-късно анализи ще докажат дали тези 12 души наистина са болни от морбили. Към момента от регионалната Здравна инспекция обхождат района около Разлог и търсят хора, които са имали контакт с децата, които са заразени.

Според директора на РЗИ-Благоевград не е имало как лекарите в Разлог да разпознаят болестта и да изолират болните от морбили деца, преди те да разпространят заразата в детското отделение на болницата.

МОРБИЛИ У НАС: Затварят педиатричното отделение на болницата в Разлог

„Нямало е как да бъдат хванати. Това са малки деца, били са в чужбина, с родителите си, прибрали са се, неимунизирани, и са развили симптомите преди около десетина дни”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

От Инфекциозното отделение на болница "Св. Анна" в София заявиха, че децата са леко, до средно увредени от болестта. Предстои им лечение с продължителност от поне пет дни. Всички те не са били имунизирани.

В ромската махала в Благоевград здравните медиатори са категорични, че всички деца са обхванати и ваксинирани, затова са и сигурни, че тук заразата морбили няма как да бъде разпространена.

Бум на морбили в света

В училищата и в детските градини в областта са взети всички възможни мерки срещу разпространението на болестта. От РЗИ обаче не изключват възможността болните от морбили да се увеличат в рамките на деня.  

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.