Ефектът от Brexit коментира историкът Тимати Гартън Аш

От интеграция към дезинтеграция в Европа... Какво се случи с европейската мечта? Ще оцелее ли европейският проект? Какъв е ефектът от хаоса на Brexit  и как изглежда бъдещето? Отговорите на тези въпроси екип на NOVA потърси от Тимъти Гартън Аш - британски историк от Оксфордския университет, носител на множество награди, истинска институция в изучаването на трансформацията на посткомунистическите управления в Централна и Източна Европа, а сега и един от най-ярките активисти за спиране на Brexit. 

„Brexit не е британски, а много европейски феномен - това е нашата версия на европейския популизъм с тази разлика, че има драматични последствия. Ако Brexit се случи, то ще бъде нещо наистина необичайно”, коментира Гартън Аш.

Британският парламент отклони новото предложение за Brexit

По думите му Brexit е много лош за Великобритания, но е също толкова лош и за ЕС. Той смята, че европейските партньори на островната държава подценяват негативния ефект от него.

"Проблемът на нас - хората, които се борим Великобритания да остане в Евросъюза, е, че останалата част от блока също не изглежда толкова добре - дали е Орбан в Унгария или Матео Салвини в Италия, "жълтите жилетки" във Франция. За нас, които се опитват да защитят членството в ЕС, е доста трудно", каза още историкът.

Той смята, че Великобритания все пак може и да се откаже от излизане от Евросъюза.

Франция с призив към Великобритания за решението за Brexit

„Хората подкрепиха Brexit заради куп лъжи, фалшиви обещания, че може да имаме всички предимствата на членството в ЕС, без да загубим нищо, да си имаме нашите парчета от тортата и да си ги изядем. Сега, когато в общи линии знаем как би изглеждало излизането от блока, този въпрос отново трябва да бъде зададен на хората. Както правите, когато купувате къща или апартамент - провеждате проучване и решавате наистина ли искате въпросния имот. Така и британците трябва да решат - наистина ли искаме да направим това”, обясни Гартън Аш.

„От демократична гледна точка не смятам, че има нещо недемократично в това парламентът да постави въпроса и решението отново в ръцете на народа”, заключи той.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.