Те получиха медали „Бронзова звезда“

Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар и майор Пламен Бончев, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ в периода януари - юли 2018 г., получиха военни отличия. Те са удостоени от министъра на Сухопътните войски на САЩ за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите по време на мисията в Афганистан. Официалната церемонията се състоя в зала „Тържествена“ в Министерството на отбраната и на нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Наградите бяха връчени от полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната и най-старши военен представител на САЩ у нас.

Националният командир на 35-ия български контингент полковник Георги Маргитин и главният сержант на контингента старшина Явор Бехар бяха удостоени с медал „Бронзова звезда“. Двамата са наградени за отлично изпълнение, експертност и отдаденост по време на своята служба в операция „Решителна подкрепа“.

Третият отличен български военнослужещ - майор Пламен Бончев, бе удостоен с медал на Сухопътните войски за доблестна служба в бойни условия. Отличието е за достойното изпълнение на служебните задължения като съветник по техническата поддръжка в Екипа за съветване и подпомагане на Силите за сигурност на Афганистанската национална армия.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков поздрави тримата военнослужещи с думите: „Отличията са не само висока оценка за вашите лични качества, но и оценка за професионализма на българските военнослужещи от състава на Въоръжените сили, оценка за българската държава“. Той подчерта, че получената висока оценка е показателна за професионализма, всеотдайността и отговорността, с които българските военнослужещи изпълняват поставените им задачи.

„Щастлив съм, че имаме партньорство с Българската армия, защото българските военнослужещи винаги изпълняват отговорно поставените задачи“, каза полковник Шанън и поздрави тримата отличени български военнослужещи.

Медалът „Бронзова звезда“ е четвъртото най-високо бойно отличие на Въоръжените сили на САЩ. Той се връчва за героични постъпки или отлична служба в бойна обстановка на военнослужещи на САЩ, офицери от федералното правителство или чуждестранни военнослужещи, служили заедно с въоръжените сили на САЩ в бойна зона.

Медалът е основан през 1944 г. с декрет на президента на САЩ Франклин Рузвелт и придобива сегашния си вид с изпълнителна заповед на президента Джон Кенеди от 1964 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.