Тийнейджърите излязоха по улиците на редица градове на Острова

Хиляди британски ученици се включиха в "стачка" в защита на климата. Протестната проява се проведе в редица британски градове, включително в столицата Лондон, съобщава БТА.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Учениците напуснаха учебните занятия и излязоха по улиците, за да настояват за политически решения в борбата с климатичните промени.

На площада пред парламента в Лондон стотици тийнейджъри се събраха и скандираха "Спасете нашата планета". Те носеха плакати, на които пишеше "Климатичните промени са по-лоши от домашните" и "Действайте сега за нашето бъдеще". 

Проучване: Климатичните промени се възприемат като най-голямата заплаха

Повечето от участниците в демонстрацията казаха, че са получили разрешение от ръководствата на училищата си да напуснат класните стаи и да станат част от движение, наречено Младежи в стачка за климата (Youth strike 4 climate). То е обхванало редица европейски страни - Белгия, Швеция, Франция и Германия.

Мащабен протест срещу климатичните промени в Брюксел

Говорител на британското правителство приветства ангажираността на младите към каузи, които ги засягат, но изрази съжаление, че заради тези протести те губят часове, за които пък преподавателите са се подготвили грижливо.

Протестите са организирани преди деня на международна младежка мобилизация за климата, обявена за 15 март и подета от шведската природозащитничка, 16-годишната Грета Тунберг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.