На тях ще им бъде забранено да влизат на територията на ЕС

ЕС реши да наложи санкции на осем руснаци заради инцидентите в Азовско море през ноември, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. 

НАПРЕЖЕНИЕ В АЗОВСКО МОРЕ: Руски и украински военни в пръв открит сблъсък (ОБЗОР)

На въпросните хора ще им бъде забранено да влизат на територията на Европейския съюз, а евентуалните им авоари под негова юрисдикция ще бъдат замразени.

"Става въпрос за целенасочени и индивидуални санкции", уточниха цитираните източници.
Налагането им ще бъде утвърдено от министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз, които ще имат среща в Брюксел утре.

Имената на санкционираните руснаци ще бъдат запазени в тайна, докато бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС. "Има единодушие, че трябва да се направи нещо, за да бъдат санкционирани отговорните хора за решението да бъдат арестувани три украински военни кораби и техните екипажи", обясни един от цитираните източници.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. ЕС включи в "черен списък" 164 руснаци и украинци, сред които няколко приближени на руския президент Владимир Путин, както и 44 юридически лица, припомня Франс прес.

Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса дали да бъдат засилени търговските санкции срещу Русия, каза един от източниците.

Държавите от ЕС по-конкретно не могат да се споразумеят за наказателни мерки срещу руския енергиен сектор, тъй като са силно зависими от руските доставки на газ, отбелязва Франс прес. 

"Няколко държави освен това са се обявили против нови санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела" - една от другите теми в дневния ред на утрешната среща на външните министри от ЕС, каза един от източниците. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.