Принц Мохамед бин Салман е на посещение в Пакистан

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигна в Пакистан, първия етап от азиатската му обиколка, от която той очаква ценни сделки. Освен това той иска да покаже, че продължава да бъде ключова фигура на дипломатическата сцена, пет месеца след случая Хашоги, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Мохамед бин Салман бе посрещнат много тържествено с топовни салюти от високопоставени представители на пакистанските власти начело с премиера Имран Хан. Церемонията бе предавана на живо по национални и частни телевизии в Пакистан.

Малко след пристигането си в пакистанската столица Мохамед бин Салман, придружаван от многобройна делегация, включваща влиятелни държавници и водещи бизнесмени, присъства на церемонията по подписването на инвестиционни споразумения за 20 милиарда долара, уточни Асошиейтед прес.

Пакистан е изпаднал в тежка дългова криза и поиска 12 милиарда долара от Международния валутен фонд, но все още не подписал сделката за финансирането, която съдържа тежки условия за страната, допълни АП.

ООН: Убийството на Хашоги е извършено от официални представители на Саудитска Арабия

Пакистан е първи етап от обиколка в Азия на саудитския престолонаследник. След това той ще посети Индия и Китай. Предварително бе планирано Бин Салман да отиде също в Индонезия и Малайзия, но тези визити бяха отложени.

Обиколката е възприемана като опит на саудитския престолонаследник да възстанови своя имидж, който пострада сериозно след убийството в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на журналиста дисидент Джамал Хашоги, отбелязва Ройтерс. Бин Салман отрича да е замесен.
Изпитващ недостиг на средства и нуждаещ от приятели, Пакистан посрещна саудитския престолонаследник с отворени обятия, отбелязва Ройтерс. Вчера пакистанският премиер каза в интервю за саудитски вестник, че Пакистан ще защити Саудитска Арабия, ако бъде нападната. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.