Според сръбския президент нито една страна няма да получи това, което иска

„След две десетилетия на най-големия неразрешен европейски спор - Белград-Прищина -  е време да се постигне споразумение”, заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за агенция Блумбърг, но добави, че ще бъде изключително трудно.

Вучич настоява първо да бъдат отменени наказателните мита, въведени от Прищина, и че всеки договор трябва да съдържа свободното движение на стоки и хора, съобщава БГНЕС.

От Блумбърг оценяват, че след като Атина и Скопие разрешиха спора за името, международният натиск се измества към Вучич, от когото се иска да работи заедно с косовския президент Хашим Тачи за постигане на споразумение.

„Решаването на спора между Гърция и страната, която сега се нарича Република Северна Македония, беше по-лесно“, оценява Вучич. „За нас ще бъде по-трудно, отколкото адски трудно”, каза сръбският президент.

Вучич удостои Борисов с „Ордена на Република Сърбия”(ВИДЕО+СНИМКИ)

От Блумбърг заключават, че чрез постигане на споразумение ще бъде възможно и двете страни да се присъединят към ЕС, а когато става въпрос за Косово, и към НАТО. Агенцията добавя, че Сърбия остава ключова в региона, разкъсван между конкурентните интереси на външните сили.

"За Сърбия, членството в ЕС е потенциален икономически растеж, Косово се стреми да затвърди своята независимост, а Европа иска да увеличи стабилността на Балканите", казват от Блумбърг.

Агенцията добави още, че Русия е предпазлива в подкрепата на евентуално споразумение, което би могло да ускори членството на Сърбия в ЕС и да намали още повече регионалното влияние на Москва, което вече отслабва.

Вучич каза, че той и Тачи ще трябва да обяснят на гражданите, че нито една страна няма да получи всичко, което иска.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.