Коментар на израелския експерт по киберсигурност Даниел Коен

Три години след дезинформационните кампании, които повлияха на президентските избори в САЩ и на референдума във Великобритания, Западът изгуби наивността си. Това смята израелският експерт по киберсигурност Даниел Коен.

„Тези гласувания ни показаха, че не знаем нищо за киберсигурността. Винаги можем да бъдем изненадани от най-неочакваната посока. Преди това почти всички в киберохраната се фокусираха върху зловреден софтуер и вируси, но тогава осъзнахме, че следващият Пърл Харбър ще бъде в киберпространството”, коментира Коен специално за предаването "Плюс – Минус. Коментарът след новините".

Плевнелиев: На изборите през 2015 г. срещу България бе извършена мощна кибератака

„Тези атаки изненадаха абсолютно всички, защото имаше елементи на кибервойна, комбинирани с елементи на дезинформацията”, казва още той.

Киберекспертите правят ясно разграничение между кибервойна и дезинформация. "Дезинформацията е нещо традиционно, няма нищо ново. Няма нужда от технологични средства за дезиформация. В миналото отиваш в редакцията на вестник и публикуваш  статия, организираш демонстрация на улицата – дезинформацията се правеше във физическото пространство”, коментира още Коен.

Холандия обяви, че е в информационна война с Русия

Кибервойната включва хакване на база данни, извличане на информация и сривове на сайтове.„От една страна имате средствата за кибервойна, комбинирате ги с кампаниите за влияние и тогава става сериозно”, казва израелският експерт по киберсигурност Даниел Коен.

Още по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.