Тръмп поиска европейските държави да ги приемат обратно и да ги съдят

Няколко европейски държави се обявиха против идеята на Доналд Тръмп за приемане на терористи от ИДИЛ, които са техни граждани. В Сирия има 800 бойци, около 700 техни съпруги и 1500 деца, които са държани в импровизирани затвори от подпомаганите от Вашингтон отряди, които превзеха територията на ИДИЛ. Тръмп поиска европейските държави да ги приемат обратно и да ги съдят, като заплаши, че иначе може да бъдат освободени. На срещата на външните министри от Европейския съюз поне няколко от държавите се обявиха против връщането на джихадистите в Европа. Въпреки това, някои държави като Франция казаха, че се подготвят за евентуалното завръщане.

"Не мога да разбера изказването на Тръмп, че джихадистите могат да бъдат освободени. Това не е било част от проведените дотук разговори или обсъжданите варианти", каза министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсел.

Тръмп обяви извънредно положение в САЩ (ВИДЕО)

"Това по никакъв начин не е тема, която да се обсъжда в Twitter. Джихадистите с европейски паспорти са проблем, за който всички в Съюза сме наясно. Търсим работещо решение, но със сигурност няма никакъв смисъл да си препращаме послания в социалните мрежи", заяви министърът на Люксембург Жан Аселборн.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.